среда, 20. новембар 2013.

Основе плетења рибарских мрежа




У оквиру пројекта „Конференција о имплементацији конвенције о нематеријалном наслеђу Србије“, кустос етнолог Музеја у Смедереву  Гордана Милетић је организовала низ радионица за школску децу под називом „Упознавање са техникама плетења рибарских мрежа“.


Едукатор је био један од ретких аласа у Србији који влада вештином плетења рибарских мрежа, Исак Кћику – чика Иса. Радионице су одржане у Музеју, у сали где је изложена поставка везана за овај занат.

Наставница Историје Вишња Васиљевић је укључила у ову радионицу ученике 7.и 8. разреда ош „Иво Андрић“ из Радинца и ученике 5.и 7. разреда ош „Бранко Радичевић“ из Смедерева.
           
На почетку су деца чула основне податке о Дунаву и његовом значају за људе у целој Европи, а затим је приказан низ слајдова уз причу о историји рибарења у Смедереву.

Чика Иса је прво учио децу да исплету руком мрежу за кошаркашки обруч, а затим и како да плету мрежу са иглом. Деца су сама схватила да ова вештина може да се искористи за разне употребне предмете : лежаљке, торбе, корпе за цвеће......
У току радионице ученици су причали о својим пецарошким искуствима, а чика Иса им је давао савете и одговарао на питања. Направљена је јасна разлика између пецароша и аласа. Атмосфера је била веома опуштена и подстицајна.



 Организована пловидба Дунавом за учеснике радионица је била планирана за јун, али је одложена за септембар због високог водостаја и лоших временских услова.


И ова активност је била веома успешно реализована 29.10.2013.г. Пловидбу су организовали алас Исак Кћику и Гордана Милетић, кустос етнолог Музеја у Смедереву, а Вишња Васиљевић је довела ученике из ош „Иво Андрић“, Радинац, и „Бранко Радичевић“ , Смедерево, који су и учествовали у радионицама предходне године. Пловидба је трајала од 12 до 13 часова, од Тврђаве до врха аде и назад. Ученици су могли да виде Смедерево са Дунава и чују где су најбоља места за рибарење, као и како је некада изгледала обала Дунава.

  Погледајте филм на овој адреси:

https://drive.google.com/file/d/0B3JjhM2Eh7wqODNfY0ZxQXhyMW8/edit?usp=sharing



Нема коментара:

Постави коментар